Najboljši solarni paneli za maksimalen izkoristek sončne energije

Če ste se odločili, da solarni paneli postanejo del vašega doma pa tudi del vašega življenja, potem se v tem hipu najverjetneje sprašujete tudi o tem, kateri tovrstni paneli so najboljša izbira za maksimalen izkoristek sončne energije ter njene pretvorbe v električno energijo.

Dejstvo je, da so sončne elektrarne postale odličen način za pridobivanje čiste električne energije. V resnici je lahko prav vsak objekt samostojna sončna elektrarna zase. Vsekakor se vam še kako splača vlagati v takšen način pridobivanja elektrike. Takšno vrsto elektrarne pa torej sestavljajo solarni paneli, ki vsebujejo sončne celice. Slednje so lahko različnih vrst; monokristalne, polikristalne ter amorfne.

Najboljši solarni paneli so sestavljeni iz monokristalnih sončnih celic

Od sončnih celic je v največji meri odvisen izkoristek sončne energije. Solarni paneli skupaj s celicami pa še zdaleč niso edini sestavni del sončne elektrarne. Pomembno vlogo imajo tudi razsmerniki, ki enosmerni proizvedeni tok pretvarjajo v uporabnega, in sicer v dvosmernega. Za še boljše delovanje elektrarne se splača dodati še solarni sledilec.

Dejstvo pa je, da so najboljši solarni paneli tisti, ki vsebujejo monokristalne celice. Te namreč omogočajo daleč najboljši izkoristek svetlobe sonca. Od manj kakovostnih se torej predvsem razlikujejo po količini proizvedene energije. Paziti pa je treba, da je tudi razsmernik dovolj kakovosten. Še tako dobri solarni paneli ne bodo dovolj učinkoviti brez dovolj kvalitetnega razsmernika. Ne nazadnje pa na kakovost panelov vplivajo tudi stekla ter folije med celicami.

Naloga stekla je, da skrbi za lovljenje sončnih žarkov

Omenili smo, da so solarni paneli oziroma da je njihovo delovanje v precejšnji meri odvisno tudi od stekla, ki skrbi za učinkovito lovljenje sončnih žarkov. Steklo se lahko premaže s posebnim titanovim premazom, ki dovolj učinkovito poskrbi, da se na njem ne nabira umazanija ter da ima steklo obenem tudi samočistilno funkcijo. Ne nazadnje steklo poskrbi še za povsem enakomerno odtekanje kapljic dežja.