Primerna izbira olja je lahko, ko izdelujemo naravno milo, zelo pomembna, saj niso vsa primerna za vse vrste kože. Potem ko se pozanimamo katera vrsta olja bi najbolj ustrezala našemu telesu se odločimo glede na tip maščob. Če bomo izdelovali naravno milo po hladnem postopku je najbolje, če uporabljamo tista, ki imajo vsebujejo visoke deleže maščobnih kislin. Zelo pogosto pa se za mila uporablja tudi olja rastlin, ki imajo visoke mononasičene maščobne kisline in oleinske maščobne kisline. Taka naravno milo je zelo kvalitetno in dlje obstojno.
Spodaj so naštete največje možne količine določenega olja, kajti če jih dodamo preveč milo ne bo kvalitetno. Za primer, če bomo dodali preveč kokosove maščobe, ki ima visok odstotek lavrinske in miristinske maščobe bo tako naravno milo delovalo zelo čistilno in nam bo preveč izsušilo kožo.
Najbolj pogosto olja, ki jih uporabljamo za naravno milo in njihov odstotek uporabe v mešanici:
- sončnično olje 20 %
- sezamovo olje 20 %
- kokosovo olje 25 %
- olivno olje 100 %
- makadamijevo olje 20 %
- ricinusovo olje 10%
- konopljino olje 10 %
- lešnikovo olje 15 %
- olje mareličnih jedrc 10 %
- avokadovo olje 20 %
- olje riževih otrobov 100 %
- olje pšeničnih kalčkov 15 %
- karitejevo maslo 20 %
- kakavovo maslo 15 %
- mango maslo 20 %
- čebelji vosek 10 %
Za izdelamo dobro naravno milo potrebujemo poleg maščobe tudi:
- lug oziroma NaOH
- destilirano vodo
- različne dodatke kot so eterična olja, dišave ali zelišča
- pripomočke kot so kalup za milo, posoda za mešanje, tehtnica, rokavice in mogoče masko in očala
- zelo uporabni so tudi pH lističi, ki so cenovno zelo ugodni in enostavno preverimo pH mila
Da pripravimo dobro in kvalitetno naravno milo si moramo vzeti čas in ne smemo hiteti. Prav tako moramo zelo dobro slediti receptu in dodajati vse sestavine točno po gramih ali mililitrih. Bodimo previdno, da nimamo v bližini živali ali otrok kajti lug je lahko tudi nevaren v kombinaciji z nekaterimi ostalimi spojinami.